Της Ηρώς Καγιοπούλο

Το χέρι…στην τσέπη βάζουν όλο και περισσότερα ζευγάρια στη Μαγνησία που πληρώνουν μόνοι το κόστος για τον γάμο τους, ενώ οι γονείς αναλαμβάνουν τα έξοδα της γαμήλιας δεξίωσης ή μέρος των εξόδων για το νυφικό και το γαμπριάτικο κοστούμι. Η νέα τάση στην περιοχή μας βρίσκει τα ζευγάρια να επιλέγουν μόνα τους τις λεπτομέρειες για τη σημαντική αυτή ημέρα της ζωής τους και μάλιστα πληρώνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εξόδων επιλέγοντας τις πιο προσιτές τιμές.

Όλα τα έξοδα καλύπτονται από τους γονείς όταν το μελλόνυμφο ζευγάρι είναι έως 30 ετών, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του Wedding Project – που ασχολείται με τη διοργάνωση του γάμου – και του Flower Project Κώστας Δάλλας.
«Μετά τα 30 οι γονείς συνήθως πληρώνουν για τραπέζι. Επίσης μετά τη ηλικία των 30, οι γονείς πληρώνουν για τους δικούς τους καλεσμένους και το ζευγάρι για τους φίλους τους. Μικρό είναι το ποσοστό των ζευγαριών που πληρώνει το κόστος του γάμου, πλην του τραπεζιού, με τα δώρα-χρήματα που έλαβε» σημείωσε.
Μάλιστα, ανέφερε πως όταν αναλαμβάνουν το κόστος οι γονείς, παρευρίσκεται τουλάχιστον ένας γονέας στις συζητήσεις για τις λεπτομέρειες, ενώ πολλές φορές το ζευγάρι καταλήγει στις επιθυμίες της μαμάς της νύφης.
«Το οικονομικό κομμάτι απασχολεί τους γονείς στον στολισμό. Στο προσκλητήριο και στην μπομπονιέρα όχι».
Πρόσθεσε ότι είναι όλο και λιγότεροι οι γάμοι νέων κάτω των 30 ετών.

Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν σε ποσοστό 70% το κόστος της δεξίωσης. Τη συμφωνία κλείνει το ζευγάρι και η επιλογή των φαγητών γίνεται από το ίδιο. «Πολλές φορές βοηθούν οι γονείς καθώς ο γάμος είναι μία από τις μεγαλύτερες χαρές τους» δήλωσε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Τα Καναράκια» Παύλος Πάνος σημειώνοντας ότι το μενού επιλέγει το ζευγάρι ενώ μπορεί να εκφράσουν τη γνώμη τους και οι γονείς. «Τα πακέτα είναι τόσο ευέλικτα και ακολουθούν κατά 99% τις προτάσεις μας ώστε και να είναι ικανοποιητικό και πλούσιο το μενού» ανέφερε. Αναφορικά με το κόστος σημείωσε ότι το κόστος κυμαίνεται από 16 έως 25 ευρώ.

«Έχουν μία ιδέα τι θέλουν από όσα έχουν δει στους γάμους που ήταν καλεσμένοι» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Καλτσάς, ιδιοκτήτης του κέντρου εκδηλώσεων «Καλτσάς» στη Νέα Αγχίαλο, ενώ σημείωσε ότι η πλειονότητα των νεονύμφων στο κατάστημά του ήταν παλαιότερα καλεσμένοι σε άλλον γάμο και τους άρεσε το φαγητό.
To μενού που επιλέγει η πλειοψηφία των ζευγαριών κυμαίνεται στα 17-18 ευρώ ανά άτομο. Στην τιμή περιλαμβάνονται τα ποτά και τα αναψυκτικά των καλεσμένων.
Οι τιμές στα καταστήματα εστίασης της Μαγνησίας ξεκινούν από 14 ευρώ, ανάλογα με το μενού που επιλέγουν οι νεόνυμφοι. Οι περισσότεροι (70%) επιλέγουν το mix grill, δηλαδή ποικιλία κρεατικών ανά πιάτο.

Ο ιδιοκτήτης του φωτογραφείου «Panorama» στον Βόλο σημείωσε ότι την «αποτύπωση» των στιγμών στον γάμο πληρώνει το ίδιο το ζευγάρι.
«Μικρό ποσοστό των ζευγαριών στέλνει τους γονείς μετά τον γάμο για παραγγελίες φωτογραφιών ή άλμπουμ εξτρά του πακέτου και εκεί πληρώνουν οι ίδιοι οι γονείς».
Το ζευγάρι ενδιαφέρεται φυσικά για την ποιότητα της δουλειάς αλλά ζητούν οικονομικότερες τιμές. «Μπορεί να αλλάξουμε διαστάσεις του άλμπουμ ή των φωτογραφιών για να μειώσουμε την τιμή και να βρούμε τη χρυσή τομή» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι πιο απαιτητικές είναι οι μέλλουσες νύφες.
Οι τιμές ξεκινούν από 350 ευρώ και φτάνουν τα 1.300 ευρώ.
Μάλιστα, σε ποσοστό άνω του 90% τα ζευγάρια που κάνουν τον γάμο τους στο φωτογραφείο του, το επιλέγουν και για βαφτίσια.

Γαμπρός και νύφη διαλέγουν μαζί το γαμπριάτικο κοστούμι και μάλιστα το πληρώνουν οι ίδιοι.
«Παλιά το κοστούμι πλήρωναν οι γονείς της νύφης. Τώρα το ζευγάρι, σε ποσοστό 50% πληρώνει μόνο του εκείνη τη στιγμή» Αντώνης Αρσενίου. Οι γαμπροί επιλέγουν ακολουθώντας τις συμβουλές της γυναίκας τους και σπανιότερα της μητέρας τους.
«Για να καταλήξουν έχουν επισκεφθεί πολλά καταστήματα, περισσότερα από τέσσερα, ενώ ενημερώνονται και από το ιντερνετ» δήλωσε τονίζοντας ότι οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές μέσα στην κρίση.
«Όταν ο γαμπρός πληρώνει μόνος του συμβιβάζεται αλλά όταν βοηθούν οι γονείς μπορεί να κάνουν και την υπέρβαση».

Σε ποσοστό 50% οι γονείς αναλαμβάνουν το κόστος του νυφικού ενώ τα μισά από τα ζευγάρια δεν θέλουν να επιβαρύνουν τους γονείς τους.
«Πολλές φορές βλέπουμε μία από τις μαμάδες να είναι πρόθυμη να δώσει προκαταβολή για το νυφικό. Παλαιότερα πλήρωναν μόνο οι μαμάδες του ζευγαριού» δήλωσε η ιδιοκτήτρια του οίκου νυφικών γάμος-βάφτιση «Έρη» Ειρήνη Καζή.
Πρόσθεσε πως όταν η νύφη πληρώνει για το νυφικό φόρεμα θα επιλέξει κάτι που της αρέσει αλλά σε καλή τιμή.
Σε ποσοστό 80% πληρώνουν οι γονείς του ζευγαριού το κόστος για τις μπομπονιέρες, όπως σημείωσε η κ. Καζή. «Το ίδιο ποσοστό πληρώνει και για τα προσκλητήρια» ανέφερε.

Οι γονείς της νύφης πληρώνουν την ημέρα του γάμου για το χτένισμα της κόρης τους.
Μάλιστα το κόστος περιλαμβάνει το χτένισμα για τη μητέρα της νύφης και για τα παρανυφάκια.
«Οι Βολιώτισσες κάνουν μεγάλη έρευνα αγοράς πριν καταλήξουν που θα χτενιστούν» Αλεξάνδρα Χαχούδη ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου Silk Hair.

Το link της εφημερίδας Θεσσαλία για το άρθρο είναι εδώ